flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав незаконною реєстрацію права власності на кіоски у місті Долина

17 вересня 2020, 11:38

Господарський суд Івано-Франківської області скасував державну реєстрацію права власності  трьох торгових кіосків у місті Долина та визнав незаконними рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на дані об'єкти.

Суд встановив, що у 2009 році між Долинською міською радою та Малим підприємством  "АМІК" були укладені договори оренди земельних ділянок для обслуговування газетних кіосків в м. Долина.

У зв’язку із закінченням договорів оренди, підприємство повинно було демонтувати газетні кіоски та повернути ці ділянки в комунальну власність.

Натомість,  державним реєстратором  Снятинської міської ради у 2019 році було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень про реєстрацію за МП "Амік"  права власності на нежитлові будівлі у місті Долина.

З технічної документації на торгові кіски вбачається, що вони є тимчасовими спорудами: не являються капітальними, не встановлені на фундаментній основі, виготовлені з полегшених конструкцій, розмірами до 6 кв. м. кожен та розміщені на тротуарній плитці в м. Долина.

Зважаючи на те, що зазначені торгові кіоски є тимчасовими спорудами, у державного реєстратора були відсутні законні підстави для прийняття рішень   про внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про право власності на торгові  приміщення.

Не підлягають державній реєстрації  речові права та їх обтяження на малі архітектурні форми,  тимчасові, некапітальні споруди, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких можливе без їх знецінення та зміни призначення (ч. 4   ст. 5 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень").

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 08.09.2020 у справі №909/172/20 можна ознайомитись у ЄДРСР: http://reyestr.court.gov.ua/Review/91464724

Прес-служба суду