flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незаконна вирубка лісу у Національному природному парку «Гуцульщина» - суд стягнув понад 520 тисяч гривень

19 серпня 2020, 11:32

Господарський суд Івано-Франківської області стягнув з Державного підприємства "Кутське лісове господарство" 520 086,50 гривень шкоди заподіяної лісу на території  Національного природного парку «Гуцульщина».

Суд встановив, що працівниками ДП "Кутське лісове господарство" здійснена незаконна рубка дерев у кількох кварталах НПП "Гуцульщина" у період з березня 2019 року по грудень 2019 року.

Розмір шкоди заподіяної природним комплексам територій та об'єктів природно-заповідного фонду незаконною рубкою на території НПП "Гуцульщина" становить 520 086,50 грн.

Факт незаконної рубки дерев підтверджено актами перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства.

Зазначена  вирубка проведена на підставі лісорубного квитка  від 20.03.2019 на проведення санітарної вибіркової рубки, однак своєю постановою Західний апеляційний суд зобов`язав ДП "Кутське лісове господарство" анулювати такий лісорубний квиток, оскільки він виданий з порушеннями.

Судовими рішеннями у пов’язаних справах за участю тих же сторін встановлено факт того, що НПП "Гуцульщина" є постійним лісокористувачем кварталів, де проводилась вирубка лісу.

Нагадаємо, що НПП "Гуцульщина" є об`єктом природоохоронного фонду загальнодержавного значення та розташований на території  Косівського району Івано-Франківської області. Загальна площа парку становить 32271 гектари.

Статтею 107 Лісового кодексу України встановлено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 23.07.2020 р. у справі №909/699/19 можна ознайомитись у ЄДРСР: http://reyestr.court.gov.ua/

Прес-служба суду