flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив інтереси держави у справі до ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття»

23 грудня 2019, 12:12

Господарський суд Івано-Франківської області 14 листопада 2019 року задовольнив позов Фонду державного майна України та визнав недійсними рішення наглядової ради публічного акціонерного товариства "Нафтохімік Прикарпаття" та рішення загальних зборів товариства.

Фонд державного майна України звернувся до суду, вказуючи, що повноваження членів наглядової ради ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" припинилися, відтак наглядова рада в наведеному складі не була уповноважена на скликання позачергових загальних зборів 11.05.2019, тому її рішення підлягають скасуванню.

Судом встановлено, що Фонд державного майна України є одним із засновників ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" та володіє 26% статутного капіталу,  відтак  має право здійснення управління корпоративними правами держави, що перебувають у сфері його управління.

Відповідно до постанови Західного апеляційного господарського суду від 14.03.2019, залишеною без змін постановою Верховного Суду від 26.06.2019 року визнано недійсним рішення загальних зборів ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" в частині "Обрання членів наглядової ради".

Відтак, з 14.03.2019  повноваження членів наглядової ради, обраних загальними зборами ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" від 17.04.2018 року припинилися.

Всупереч вищенаведеному, протоколом засідання наглядової ради ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" від 27.03.2019 року було вирішено скликати та провести позачергові загальні збори ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття", встановлено дату та час проведення позачергових загальних зборів товариства 11.05.2019, а також затверджено порядок денний позачергових загальних зборів товариства.

11.05.2019 року відбулися загальні збори ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття".

Законодавством передбачено, що після припинення повноваження наглядової ради, її члени обираються загальними зборами, що обов`язково вноситься до порядку денного загальних зборів. Однак, відповідно до оскаржуваного рішення загальних зборів, питання щодо обрання членів наглядової ради не вирішувалось.

Суд, врахувавши фактичні обставини справи, а саме припинення повноважень членів наглядової ради, визнав рішення наглядової ради ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" прийняті 27.03.2019 року, недійсними. Крім того, визнав рішення загальних зборів товариства неправомірними, оскільки вони не стосувалися обрання членів наглядової ради, що за обставин, які мають місце, мало б бути обов`язково включено до порядку денного загальних зборів.

Відповідно до ст. 50 Закону України "Про акціонерні товариства" у разі, якщо рішення загальних зборів або порядок прийняття такого рішення порушують вимоги цього Закону, інших актів законодавства, статуту чи положення про загальні збори акціонерного товариства, акціонер, права та охоронювані законом інтереси якого порушені таким рішенням, може оскаржити це рішення до суду протягом трьох місяців з дати його прийняття.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області №909/801/19 від 14.11.2019 можна ознайомитись за посиланням  http://reyestr.court.gov.ua/Review/85807526

Прес-служба суду