flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з підприємця на користь Івано-Франківської міської ради безпідставно збережені кошти

08 квітня 2021, 11:32

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 29.03.20121 стягнуто з Фізичної особи-підприємця Веселовського Ігоря Володимировичана користь Івано-Франківської міської ради безпідставно збережені кошти в сумі 11075,58 грн. 

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач набув право власності на об`єкти нерухомого майна - нежитлові приміщення, які розташовані на земельній ділянці комунальної форми власності. Проте, він належним чином не оформив правовідносини щодо користування земельною ділянкою - договір оренди землі не уклав,  орендну плату за володіння і користування  землею  не сплачував.

Статтею 206 Земельного кодексу України передбачено, що використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону. Землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати орендну плату.

Суд встановив, що відповідач як власник об`єктів нерухомого майна, користувався земельною ділянкою, на якій ці об`єкти розміщені, за відсутності оформленого відповідно до вимог чинного законодавства права користування цією земельною ділянкою, не сплачуючи орендну плату. Отже, відповідач без достатньої правової підстави за рахунок позивача, який є власником земельної ділянки, зберіг у себе кошти, які мав сплатити за користування нею, тобто орендну плату, тому зобов`язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першої статті 1212 ЦК України.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 29.03.2021 у справі №344/18965/18 можна ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/95902931  

 Пресслужба суду