flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд скасував рішення селищної ради та повернув земельну ділянку у комунальну власність

23 липня 2021, 11:27

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 08.06.2021 визнано незаконним та скасовано рішення Єзупільської селищної ради "Про розгляд клопотання фермерського господарства "Острів Віготе" від 24 грудня 2020 року.   Визнано недійсною тимчасову угоду про порядок відшкодування збитків (шкоди) місцевого бюджету від недоотримання доходів за фактичне землекористування на території села Ганнусівка Єзупільської територіальної громади, укладену між Єзупільською селищною радою та фермерським господарством "Острів Віготе". Повернуто у комунальну власність Єзупільської селищної земельну ділянку в межах населеного пункту села Ганнусівка для сільськогосподарського призначення площею 10 га, одержану за актом передавання-прийняття земельної ділянки в користування.

Прокурором позовні вимоги обґрунтовані наступним, що приймаючи оскаржуване рішення та укладаючи спірну угоду Єзупільська селищна рада створила умови, за яких ФГ "Острів Віготе" отримало в користування земельну ділянку площею 10 га з порушенням вимог Закону України "Про оренду землі" та Земельного кодексу України, без проведення земельних торгів, не на конкурентних засадах. Крім того, зазначається, що тимчасова угоди є удаваною, оскільки під час її укладення сторони намагалися приховати зміст та наслідки іншого правочину, а саме договору оренди земельної ділянки.

Суд дійшов висновку, що по своїй правовій природі угода містить ознаки договору оренди; у всіх пунктах присутній акцент на платне, строкове користування земельною ділянкою, що  дає підстави ідентифікувати оскаржувану угоду  саме як договір оренди землі. Отже, при встановленні відповідності оспорюваної  угоди вимогам ст. 203 ЦК України суд застосовує законодавство, що регулює оренду землі та порядок укладення договору оренди земельної ділянки.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 08.06.2021 у справі №909/113/21 можна ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/97924365

Пресслужба суду