flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування нового законодавства про банкрутство. Міжнародний досвід.

24 червня 2019, 16:20

Голова суду Марина Шіляк, судді Олександра Рочняк та Ірина Ткаченко взяли участь в круглому столі, присвяченому новелам Кодексу України з процедур банкрутства, що проходив сьогодні на базі Західного апеляційного господарського суду, за підтримки Проекту ЄС «Право-Justice». 

Особливу увагу було зосереджено на запровадженні новел інституту банкрутства фізичних осіб, на ризиках та «нових можливостях» неплатоспроможності боржника, викладених у Кодексі України з процедур банкрутства.

З вітальним словом до присутніх звернулись: голова Західного апеляційного господарського суду – Борис Плотніцький, національний експерт Проекту ЄС «Право-Justice» - Оксана Цимбрівська, народний депутат України VIII скликання – Руслан Сидорович та судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду – Ніна Ткаченко та Олег Васьковський.

Міжнародний досвід у сфері банкрутства фізичних осіб до кола присутніх доніс Арне Енгельс, адвокат з питань банкрутства (Німеччина), зазначивши, зокрема, про те, що інститут неспроможності Німеччини побудований на тісній взаємодії судових органів з арбітражними керуючими. Натомість, участь органу виконавчої влади в процедурі банкрутства (Федеральне міністерство юстиції) здійснюється на загальних підставах. Так, ст. 4 Закону Німеччини «Про неспроможність» регламентує, що Федеральне міністерство юстиції уповноважене регулювати окремі питання публікації оголошення про відкриття процедури банкрутства в електронній системі. З цього слідує, що взаємодія носить виключно умовний характер і обмежується вирішенням технічних питань.

За результатами спільної роботи учасниками круглого столу окреслено основні проблемні питання, що виникають у сфері банкрутства, шляхи їх вирішення та сформовано пропозиції щодо впровадження та алгоритму переходу до «нових можливостей» Кодексу України з процедур банкрутства.

1