flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС/КГС: У вирішенні спорів, пов'язаних з перевезенням вантажів у прямому міжнародному сполученні, слід виходити з вимог статті 31 Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення

31 липня 2018, 10:00

"... Згідно з частино 1 статті 258 ЦК України для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

 

Відповідно до вимог частини 5 статті 315 ГК України та статті 137 Статуту залізниць України для позовів перевізника до вантажоодержувача чи вантажовідправника, що випливають з перевезення встановлено шестимісячній строк позовної давності.

 

Статтею 926 ЦК України та частиною 6 статті 315 ГК України встановлено, що позовна давність, порядок пред'явлення позовів у спорах, пов'язаних з перевезеннями у закордонному або міждержавному сполученні, встановлюються міжнародними договорами України, транспортними кодексами (статутами).

 

Приписами статті 31 Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення встановлено, що претензії та позови відправника або одержувача до залізниць по договору перевезення, а також вимоги та позови залізниць до відправників та одержувачів про сплату провізних платежів, штрафів та про відшкодування шкоди можуть бути заявлені протягом 9 місяців.

 

Відповідно до статті 2 Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення на її умовах здійснюється перевезення вантажів в прямому міжнародному вантажному сполученні між станціями, зазначеними в статті 3 за накладними, передбаченими цією Угодою, і тільки по мережі доріг-учасників цієї Угоди. Ця Угода має обов'язкову силу для залізниць, відправників та отримувачів вантажів і діє незалежно від державної належності сторін договору перевезення.

 

Таким чином, у вирішенні спорів, пов'язаних з перевезенням вантажів у прямому міжнародному сполученні, слід виходити з вимог статті 31 Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення, що не було враховано судами під час розгляду даного спору, проте це не вплинуло на правильність їх висновків про звернення позивачем до суду в межах строків позовної давності..."

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75476466