flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позиція Верховного Суду при розгляді справи №926/2301/17 від 03.07.18

13 липня 2018, 10:47

"... 32.          На думку Суду, передбачений у статті 32 Закону України "Про акціонерні товариство" термін, до якого мають бути проведені річні загальні збори, є за своєю суттю терміном виконання товариством свого обов'язку щодо скликання загальних зборів акціонерів. Встановлення зазначеного терміну спрямоване на забезпечення прав акціонера (на участь в управлінні акціонерним товариством, систематичне інформування акціонера про хід справ у товаристві, його фінансовий стан тощо) та не може розглядатись як обмежувальна умова, що перешкоджає реалізації акціонером відповідних прав. Тобто порушення акціонерним товариством встановленого чинним законодавством терміну скликання та проведення річних загальних зборів не має наслідком звільнення товариства від проведення зазначених зборів за результатами звітного року, а також внесення до порядку денного таких зборів питань, передбачених частиною 2 статті 32 Закону України "Про акціонерні товариства".

33.          При цьому Суд враховує, що під час розгляду справи суди не встановили обставини щодо наявності у Позивача реальної можливості захистити свої права шляхом оскарження Рішення та зобов'язання Товариства провести річні загальні збори до 30 квітня 2017 року, зважаючи на обставини своєчасності повідомлення Товариством Позивача про прийняття Рішення.

34.          Крім того Суд вважає безпідставним посилання суду апеляційної інстанції на наявність в учасників товариства, що володіють не менш як десятьма відсотками голосів, права самостійно скликати позачергові загальні збори, адже згідно з встановленими судами обставинами Позивач є акціонером Товариства з часткою простих акцій у розмірі лише 9,7%, а спір у даній справі стосується чергових загальних зборів.

35.          Водночас володіння Позивачем кількістю акцій, яка є меншою за 10 відсотків простих акцій товариства, не є достатньою підставою для відмови у захисті його права на участь в управлінні акціонерним товариством, закріпленого у статті 116 Цивільного кодексу Українистатті 88 Господарського кодексу Українистатті 25 Закону України "Про акціонерні товариства", порушеного ухиленням Товариства від виконання встановленого законом обов'язку щодо проведення річних загальних зборів акціонерів...

 

...Висновки про правильне застосування норм права

39.          Відповідно до статті 167 Господарського кодексу України та пункту 8 частини 1 статті 2 Закону України "Про акціонерні товариства" однією зі складових корпоративних прав є правомочність акціонера на участь в управлінні акціонерним товариством, яка реалізується ним, зокрема, шляхом участі в загальних зборах акціонерів. Відтак зазначені права можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання порядку скликання і проведення загальних зборів, зокрема щодо періодичності їх проведення.

 

40.          Передбачений у статті 32 Закону України "Про акціонерні товариство" термін, до якого мають бути проведені річні загальні збори, є за своєю суттю терміном виконання товариством свого обов'язку щодо скликання загальних зборів акціонерів. Встановлення зазначеного терміну спрямоване на забезпечення права акціонера (на участь в управлінні акціонерним товариством, систематичне інформування його про хід справ у товаристві, його фінансовий стан тощо) та не може розглядатись як обмежувальна умова, що перешкоджає реалізації акціонером відповідних прав. Тобто порушення акціонерним товариством встановленого чинним законодавством терміну скликання та проведення річних загальних зборів не має наслідком звільнення товариства від проведення зазначених зборів за результатами звітного року з урахуванням переліку питань, внесення яких до порядку денного є обов'язковим..."