flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗРАЗКОВІ СПРАВИ ВП ВС визначить порядок застосування норм щодо наслідків порушення зобов’язань з кредитного договору

05 квітня 2018, 10:42

18 квітня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу № 750/8676/15-ц за позовом ПАТ «Банк Форум» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Банк Форум» Ларченко І. М. до Скопіча А. В., Скопіч Н. М., Скопич А. Г. про стягнення збитків за кредитним договором за касаційною скаргою позивача на рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 12 квітня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області від 25 липня 2016 року.

На розгляд Великої Палати Верховного Суду справу передала колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду відповідно до ч. 5 ст. 403 ЦПК України. Колегія суддів дійшла висновку, що з метою формування єдиної правозастосовчої практики існує необхідність визначитись щодо наслідків порушення грошового зобов’язання, зокрема кредитного договору, укладеного в іноземній валюті, а саме: чи є суми, нараховані банком, виходячи із курсової різниці між валютою кредитування та валютою погашення заборгованості за період невиконання судового рішення про стягнення в національній валюті з позичальника на користь кредитора заборгованості, збитками, завданими у зв’язку з несвоєчасним виконанням боржником грошового зобов’язання, вираженого в іноземній валюті, чи банк має право на пред’явлення вимоги про стягнення залишкової частини кредиту і процентів, виражених в іноземній валюті, як частини боргу. Також колегія суддів вважає, що необхідно визначитись із можливістю застосування положень ч. 2 ст. 625 ЦК України до правовідносин сторін за вказаних обставин.

З ухвалою Великої Палати Верховного Суду про прийняття та призначення справи до розгляду можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/72909653.

Джерело https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/anons/460094/