flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з товариства заборгованість по орендній платі до державного бюджету України

19 липня 2022, 16:28

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 08.06.2022 року  стягнуто з ТОВ "Лесінвест" до державного бюджету України 70544 грн 88 коп  заборгованість  по орендній.

Обставини справи, встановлені судом.

Між орендодавцем - ДП Івано-Франківський котельно-зварювальний завод та орендарем - ТОВ Лесінвест укладено договір оренди нерухомого майна № 8-О від 19 жовтня 2015 р.

На виконання умов договору оренди нерухомого майна, орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду приміщення, що є предметом оренди, а саме державне індивідуально визначене майно: приміщення складу ВДВ Державного підприємства Івано-Франківський котельно-зварювальний завод  та допоміжні приміщення складу.

У договорі сторони обумовили, що орендна плата перераховується орендарем щомісячно у строк не пізніше 10 числа місяця наступного за звітним і визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу затвердженої Кабінетом Міністрів України від 04.10.1995 № 786

Відповідач прийняті на себе договірні зобов`язання щодо сплати орендної плати належним чином не виконував. Орендні платежі до державного бюджету України,  здійснив частково.

Станом на час прийняття рішення в даній справі, відповідач не надав суду доказів оплати ним заборгованості з орендної плати в сумі 70544,88 грн.

Частиною 1 ст. 283 ГК України встановлено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності (ч. 1 ст. 286 ГК України). Строки внесення орендної плати визначаються в договорі (ч. 4 ст. 286 ГК України).

Частиною 1 статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" встановлено, що орендна плата встановлюється у грошовій формі і вноситься у строки, визначені договором.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Дата набрання законної сили: 01.07.2022

Пресслужба суду