flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав демонтувати малу архітектурну форму та повернути земельну ділянку

15 листопада 2021, 12:46

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 11.10.2021 задоволено позов Снятинської міської ради до ТОВ "ЗПС" про зобов`язання демонтувати малу архітектурну форму та повернути Снятинській міській раді з чужого незаконного користування земельну ділянку.

Обставини справи, встановлені судом.

14.02.2012 року між Снятинською міською радою та ТОВ "ЗПС" укладено договір оренди земельної ділянки, строком на три роки з дати його реєстрації та 25.12.2015 року рішенням сесії Снятинської міської ради у зв`язку із закінченням строку дії спірного договору, термін дії договору  було продовжено на три роки.

Снятинська міська рада повідомила відповідача про припинення дії договору та необхідність повернення земельної ділянки та демонтаж малої архітектурної форми, оскільки неодноразово зверталась з листами про укладення додаткової угоди про поновлення терміну дії договору оренди на вищевказану земельну ділянку, однак ТОВ "ЗПС" додаткової угоди не уклав.

Відповідно до умов договору, у разі припинення дії договору орендар зобов`язаний повернути орендодавцю орендоване майно.

Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права (стаття 125 Земельного кодексу України).

Згідно ст. 31 ЗУ "Про оренду землі" договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Згідно ч.2 ст. 795 ЦК України повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору.

Згідно з ч. 3 ст. 212 Земельного кодексу України повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 11.10.2021 у справі №909/661/21 можна ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/100355769

Пресслужба суду