flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розтлумачив положення договору

18 вересня 2020, 12:34

Господарський суд Івано-Франківської області розтлумачив положення договору в частині терміну надання в користування підприємству земельної ділянки торф`яного родовища та визначив останній день права підприємства користуватись зазначеною земельною ділянкою. 

ПАТ "Івано-Франківськторф" у 1997 році уклав договір із Верхньострутинською сільською радою  на право тимчасового користування землею/в тому числі на умовах оренди та прийняв терміном на 10 років земельну ділянку торф`яного родовища площею 241,7 га. У 2001 році сторони внесли зміни до договору визначивши, що земельна ділянка надається на умовах тимчасового довгострокового користування терміном до 2020 р.

Підприємство звернулось до суду вважаючи, що норма договору "терміном до 2020 року" означає, що останнім днем користування відповідною земельною ділянкою є 31 грудня 2020 року, відтак положення договору в частині строку дії цього договору сформульовано нечітко та потребує відповідного тлумачення.

Суд встановив, що строк, визначений роками, спливає у відповідні місяць та число останнього року строку (стаття 254 Цивільного Кодексу України).

Ухвалюючи рішення, суд зважив на положення Європейської конвенції про обчислення строків де, строки, обчислені у днях, тижнях, місяцях і роках починаються опівночі dies a quo (день, з якого починається відлік строку) і спливають опівночі dies ad quem (день, у який цей строк спливає).

Відповідно до частини 2 статті 4 Конвенції, якщо строк обчислено у місяцях або роках, день dies ad quem є днем останнього місяця чи останнього року, дата якого відповідає dies a quo, або у разі відсутності відповідної дати - останнім днем останнього місяця.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у постанові від 07 листопада 2019 р. у справі № 910/9096/18 зазначив, що прийменники "до" і "по" розрізняються лише сферами свого використання: "до" закріплений за офіційно-діловим стилем, а "по" - за розмовним. Інколи, щоб увиразити входження певної дати до встановленого терміну, додають прислівник "включно". Проте, його вживання поряд з останньою датою не доречне.

ПАТ "Івано-Франківськторф" згідно договору, укладеному із Верхньострутинською сільською радою, надано право тимчасового довгострокового користування земельною ділянкою торф`яного родовища  терміном до 2020 р., тобто до 31 грудня 2020 р.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 03.09.2020 у справі №909/351/20 можна ознайомитись у ЄДРСР: http://reyestr.court.gov.ua/Review/91556973

Прес-служба суду