flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав незаконною передачу в оренду 5,5 га землі під водою

28 серпня 2020, 14:22

Господарський суд Івано-Франківської області визнав незаконним та скасував рішення Вільшаницької сільської ради Тисменицького району про дозвіл на заключення договору оренди земельної ділянки під водою площею 5,5 га.

Суд встановив, що у червні 2019 року Вільшаницька сільська рада вирішила надати дозвіл товариству на заключення договору оренди землі за фактичне користування земельною ділянкою в межах населеного пункту для риборозведення площею 5,5 га. На підставі вказаного рішення уклали договір оренди землі в с. Вільшаниця та передали зазначену ділянку під водою в користування товариству.

Без формування земельної ділянки водного об`єкту як об`єкта права, сільська рада не могла прийняти рішення про її надання в користування, оскільки такої земельної ділянки у розумінні положень Земельного і Цивільного кодексів України не існує.

Крім того, земельні ділянки водного фонду передаються у користування в комплексі з водним об`єктом за наявності відповідного паспорта водного об`єкта. На даний водний об”єкт паспорт відсутній.

Відповідно до частини 1 статті 155 Земельного кодексу України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 04.08.2020 у справі №909/50/20 можна ознайомитись у ЄДРСР: http://reyestr.court.gov.ua/Review/91015731

Прес-служба суду