flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернуто 32 земельні ділянки з комунальної у державну власність

15 липня 2021, 12:10

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області  від 02.06.2021  визнано незаконним та скасовано наказ Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області щодо передачі земельних ділянок державної власності у комунальну власність, а саме в частині передачі П`ядицькій сільській раді ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області 32 земельні ділянки.

Позовні вимоги обґрунтовані наступним.

Спірні земельні ділянки з 1956 року постійно знаходилися в користуванні державних установ, правонаступником яких є Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція НААН України та відносилися до державної форми власності; спірні земельні ділянки з державної власності в комунальну не передавалися, НААН України від вказаних ділянок не відмовлялося; земельні ділянки розташовані за межами населених пунктів П`ядицької сільської ради об’єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області та не можуть відноситися до земель комунальної власності; зміну меж населеного пункту у встановленому Законом порядку не проведено.

Суд при розгляді справи встановив наступне.

Національна академія аграрних наук України - це самоврядна наукова організація, заснована на державній власності, що є державною організацією, створеною як неприбуткова державна бюджетна установа. НААН є правонаступницею Української академії аграрних наук. Використання державного майна, переданого Національній академії аграрних наук України, здійснюється з урахуванням норм Закону України "Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу" та чинного законодавства. Відчуження нерухомого майна наукових та інших установ, підприємств та організацій, що перебувають у віданні НААН, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Вилучення земельних ділянок наукових установ, організації підприємств НААН та припинення права постійного користування ними може здійснюватися лише за згодою Президії НААН, відповідно до Земельного кодексу України. Зміна цільового призначення та припинення права постійного користування земельними ділянками наукових установ, підприємств та організацій НААН, що віднесені до особливо цінних земель, допускається лише для розміщення на них об’єктів, що визначені Земельним кодексом України та в порядку, встановленому законодавством.

 

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 02.06.2021 у справі №909/83/19 можна ознайомитися за посиланням:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/97902090

Пресслужба суду