flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага! Правова позиція Верховного Суду України щодо можливості виділу нерухомого майна, яке було збудовано самочинно, з спільної часткової власності та визнання прав власності на нерухоме майно.

09 січня 2014, 16:22

 

На сайті господарського суду Івано-Франківської області в розділі «Інформація про судові процедури та порядок захисту прав та охоронюваних законом інтересів» підрозділ «Постанови Верховного Суду України» розміщена:
У розумінні ч. 1 ст. 376 ЦК України самочинним будівництвом є не тільки новостворений об’єкт, а і об’єкт нерухомості, який виник в результаті реконструкції, капітального ремонту, перебудови, надбудови уже існуючого об’єкта, здійснених без одержаного дозволу  місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, розробленої та затвердженої в установленому порядку проектної документації, дозволу  на виконання будівельних робіт, наданого органами архітектурно-будівельного контролю, оскільки в результаті таких дій об’єкт втрачає тотожність з тим, на який власником (власниками) отримано право власності.
  Об’єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти не є об’єктами права власності (ч. 2 ст. 376 ЦК України), а тому не можуть бути предметом  поділу (виділу) згідно із нормами ст. ст. 364, 367 ЦК України.