flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага! Правова позиція Верховного Суду України щодо застосування ч.2 ст.625 ЦК України при стягненні попередньої оплати за невиконане зобов’язання за договором.

30 грудня 2013, 17:04

         

На сайті господарського суду Івано-Франківської області в розділі «Інформація про судові процедури та порядок захисту прав та охоронюваних законом інтересів.» підрозділ «Постанови Верховного Суду України» розміщена:
-постанова Верховного Суду України у справі № 3-30 гс 13 від 15.10.2013.
Сплата контрагентом попередньої оплати за договором та не виконання постачальником  зобов’язань щодо поставки, надає право покупцю відповідно до частини другої статті 693 ЦК України  вимагати передання оплаченого товару або повернення  суми попередньої оплати від продавця, який одержав суму попередньої оплати товару і не поставив його у  встановлений строк. 
Водночас застосування частини  другої статті 625 ЦК України щодо стягнення з постачальника суми індексу інфляції та  трьох процентів річних є помилковим, оскільки стягнення з постачальника суми попередньої оплати, перерахованої за договором на поставку  не вважається грошовим зобов’язанням у розумінні ст..625 ЦК України.