flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет ВРУ з питань верховенства права та правосуддя про внесення змін зокрема до ст. 117 ГПК України щодо уточнення підстав для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

26 грудня 2013, 12:15

    

Комітет ВРУ з питань верховенства права та правосуддя рекомендував парламенту прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення підстав для визнання виконавчого акту таким, що не підлягає виконанню.
Проект Закону реєстраційний номер 3088 від  14.08.13, внесений Кабінетом Міністрів України пропонує внести зміни до ст. 117 ГПК України, ст. 369 ЦПК України та ст. 259 Кодексу адміністративного судочинства,  виключивши з них можливість суддів визнавати виконавчий лист таким, що  не підлягає виконанню в інших випадках, крім  випадку якщо його було видано помилково або якщо обов»язок боржника відсутній повністю або частково у зв»язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником або іншою особою, як це передбачено у  зазначених статтях.
Вищий господарський суд України при розгляді законопроекту зауважив, що в судовій практиці виникають випадки, коли обов»язок боржника відсутній з підстав, не пов»язаних з його припиненням, добровільним виконанням боржником або іншою особою. Зокрема, у зв»язку  з новацією зобов»язання або у разі скасування чи зміни в апеляційному чи касаційному порядку, або за результатом перегляду  рішення за нововиявленими обставинами, на підставі якого наказ було видано, якщо на момент таких скасувань чи зміни наказ ще не було виконано повністю або частково тощо. Вищий господарський суд України вніс  пропозицію визначити, що підставами для визнання виконавчого документу таким, що не підлягає виконанню, є випадки, коли його було видано помилково та обов»язок боржника відсутній повністю або частково без конкретизації обставин, з якими може бути пов»язана така відсутність.