flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар "Судова практика та правові позиції щодо застосування нового законодавства України про банкрутство”

24 грудня 2013, 15:57
 20.12.2013 року у Київському регіональному центрі НАПрН України (м. Київ) відбувся семінар "Судова практика та правові позиції щодо застосування нового законодавства України про банкрутство".
Суддя господарського суду Івано-Франківської області Валєєва Т.Е., яка спеціалізується на розгляді справ про банкрутство, взяла участь у зазначеному заході, як член робочої групи Вищого господарського суду України з підготовки Положення про порядок проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство та виступила з доповіддю "Досудова санація боржника".
Доповідь Валєєвої Т.Е. була присвячена основним положенням порядку проведення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство (процедури досудової санації) її учасниками.
У виступі було висвітлено наступні питання:
- мета та основні принципи процедури досудової санації;
- порядок ініціювання процедури досудової санації; 
- зміст та вимоги до плану досудової санації;
- порядок проведення зборів кредиторів; 
- розгляд плану досудової санації судом; 
- послідовність дій боржника для введення процедури досудової санації; 
- правові наслідки введення процедури досудової санації; 
- випадки дострокового припинення процедури досудової санації. 
Також, доповідач звернула увагу учасників семінару на рецепцію (запозичення) деяких принципів європейського права, зокрема німецького, при розробці Положення про порядок проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство. Зокрема, це стосується принципу добросовісності учасників відповідної процедури, який знайшов своє відображення при встановленні загального розміру кредиторської заборгованості, а саме подання боржником недостовірних відомостей про кредиторську заборгованість стає підставою для відмови у затвердженні плану досудової санації. 
Окремо Валєєва Т.Е. зупинилася на порядку офіційного оприлюднення відомостей у справах про банкрутство, в т.ч. у процедурі досудової санації та при здійсненні аукціонів з продажу майна боржника. 
Крім того, доповідач торкнулася проблем призначення арбітражних керуючих за допомогою Автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, зокрема неподання арбітражними керуючими заяв на участь у справах про банкрутство, процесуальні наслідки таких дій та заходи реагування суду на них.