flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до правосуддя. Права людини. Рішення Європейського суду - частина національного законодавства України

11 грудня 2013, 08:09

  

Право  кожного  на звернення до суду за захистом своїх прав і свобод закріплено в статті  55  Конституції України.
Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кожному гарантується право на суд, захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом. Ця норма закону є виконанням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в пункті 1 статті 6 якої закріплено право кожного на справедливий, публічний судовий розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безпосереднім судом.
Відповідно до статтей 2, 3 Закону України «Про суд і статус суддів» завданням суду є забезпечення кожному права на справедливий суд при здійсненні правосуддя на засадах верховенства права. Реалізація права на справедливий судовий розгляд передбачає, зокрема,  забезпечення доступу до правосуддя. Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією України та законами України. Європейський суд з прав людини трактує доступ до правосуддя як одне з фундаментальних прав людини і громадянина, яке випливає зі змісту права на  справедливий, незалежний безсторонній суд, утворений на підставі закону.
Виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні регламентуються Конвенцією про захист прав людини, Законом України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», Законом України «Про виконавче провадження», Господарським процесуальним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами.
Статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»  встановлено, що суди застосовують при  розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та практику Європейського суду, тобто судді зобов»язані застосовувати рішення Європейського суду з прав людини» як джерело права на  всіх етапах провадження нарівні з Законами України та підзаконними нормативно-правовими актами.
Таким чином, при зверненні до  суду за  захистом  свого порушеного права можна посилатися на норми Конвенції, а також рішення Європейського суду з прав людини як правову  підставу своїх вимог та заперечень. При судовому розгляді та при прийнятті судових рішень у справі суди зобов»язані  враховувати не лише закони та підзаконні акти при прийнятті органами державної влади, а і практику Європейського суду з прав людини та Конвенцію, оскільки це буде сприяти впровадженню  принципу верховенства права (стаття 8 Конституції України) при здійсненні судочинства.
З метою забезпечення громадян вільним доступом до правосуддя та отримання інформації, на сайті господарського суду Івано-Франківської області в розділі "Судова практика" для більшої зручності користувачів оновлено підрозділ "Європейський суд з прав людини",  в якому користувачі можуть знайти рішення Європейського суду  згруповані у відповідності до категорій справ, використовуючи які, громадяни можуть знайти найкоротший шлях застосування національного законодавства.