flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Свобода означає абсолютне верховенство прав людини". Участь господарського суду в акції "День прав людини".

10 грудня 2013, 18:06

  Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної Декларації прав людини, яка стала першими свідомим документом, що сформулював положення про права людини.
   Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави. Права людини є невідчужуваними та непорушними.
Право кожної людини захищати свої права та інтереси гарантовано Конституцією.
   Задекларовані в Конституції права, свободи і обов’язки людини та громадянина є виразом та підґрунтям правового виміру існування особи в суспільстві, окреслюють та гарантують межі її свободи та відповідальності у соціумі та є складовою життєдіяльності людини у відносинах з іншими людьми і державою.
   У відповідності до ч. 1 ст. 7 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” кожному гарантується право на судовий захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом.
Всеукраїнська акція “Тиждень права” започаткована у 2008 році з нагоди відзначення 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини. Указом Президента України від 08.12.2008 № 1149/2008 встановлено започаткувати проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною асамблеєю ООН в 1948 році Загальної декларації прав людини.
   З метою утвердження поваги до права та довіри громадян до суду, відкритості та доступності суду, в господарському суді Івано-Франківської області 10 грудня – в День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною асамблеєю ООН в 1948 році Загальної декларації прав людини, на виконання розпорядження голови господарського суду Івано-Франківської області № 52/г від 05.12.2013 керівником апарату суду Кучером Н.М., за участі заступника голови суду Фанди О.М. проведено навчання з працівниками апарату суду на тему: “Загальна декларація прав людини. Реалізація прав людини, повага до їх прав та свобод”, на якому обговорено приписи Загальної декларації прав людини, шляхи реалізації і захисту прав людини, забезпечення належного, безперешкодного і своєчасного доступу громадян до правосуддя, підвищення рівня правової культури в суді та апараті суду.
   Керівник апарату відзначив, що для господарського суду Івано-Франківської області, в якому працює 24 судді та 99 працівників апарату, після відправлення якісного правосуддя, першочерговим завданням є питання відкритості і доступності суду для відвідувачів як необхідної складової процесу створення належних умов для реалізації громадянами та юридичними особами своїх конституційних прав, свобод та інтересів. Наголосив, що актуальним і важливим кроком у напрямку доступності суду є формування серед працівників апарату суду культури ввічливості та щирого бажання допомогти відвідувачам суду.


 

Прес-секретар господарського суду
Івано-Франківської області
10.12.2013.