flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет ВРУ з питань верховенства права та правосуддя про внесення змін до ст.131 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо стажу роботи судді

07 грудня 2013, 12:38

    20 листопада відбулось засідання Комітету з питань верховенства права та правосуддя,  на якому Комітет рекомендує парламенту прийняти за основу проект Закону України (реєстраційний № 3017) «Про внесення змін до статті 131 Закону України «Про судоустрій і  статус суддів» (щодо стажу роботи судді).


   Як зазначалося на засіданні Комітету, внесення законопроекту обумовлено необхідністю усунення дискримінаційних положень в частині соціального забезпечення суддів, які до обрання їх на посади були прокурорами або слідчими з метою права суддів на відставку та отримання щомісячного грошового утримання при наявності трудового стажу на посаді прокурора, слідчого, за умови стажу роботи на посаді судді не менше 10 років.

Частиною першою статті 131 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено перелік посад, робота на яких зараховується до стажу роботи на посаді судді, що дає право на відставку судді та отримання щомісячного довічного грошового утримання.

У зазначеному переліку до посад, які зараховується до стажу роботи на посаді судді, що дає право на відставку віднесено роботи на посадах суддів судів України, державних арбітрів, арбітрів відомчих арбітражів України, суддів і арбітрів у судах та державному і відомчому арбітражі колишнього СРСР та республік, що раніше входили до складу СРСР, роботи на посадах члена Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії cуддів України.

Прокуратура є державним органом, а прокурори та слідчі – державними службовцями, які виконують роботу, багато в чому схожу з роботою судді, і на яких в період їх перебування на державній службі накладається обмеження, подібні за змістом і обсягом до тих, які відповідно до положень закону застосовуються до суддів. Саме тому, законодавець передбачив у частині п’ятій статті 50-1 Закону України «Про прокуратуру» включення часу роботи на посаді судді до стажу роботи прокурорів і слідчих при виході на пенсію за вислугою року.

 Саме тому, аналогічну норму стосовно прокурорів і слідчих як було відзначено на Комітеті, доцільно включити і до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

На засіданні Комітету зверталась увага на  зауваження Верховного Суду, що на рівні з прокурорами, помічники суддів та інші працівники апарату суду є також державними службовцями та виконують роботу, пов'язану з організацією здійснення правосуддя, й відтак, аргументація законопроекту щодо зарахування до стажу роботи на посаді судді стажу роботи на посаді прокурора є непереконливою.