flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІІI місце у рейтингу веб-сайтів “Доступ до правосуддя”

05 липня 2013, 09:24

        25 червня  2013 року на базі Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбулась урочиста церемонія нагородження переможців та номінантів Першої всеукраїнської громадської експертизи доступу до правосуддя та оцінки офіційних веб-сайтів судів загальної юрисдикції.

         Судова влада як одна із гілок системи розподілу влади і забезпечення життя держави і суспільства, повинна формувати і утверджувати в правосвідомості громадян загальноприйняті принципи демократичного суспільства. Одним із яких є право на інформацію, обізнаність суспільства щодо процесів які відбуваються в житті того чи іншого органу держави, свідчить про відкритість даного суспільства.

         З метою удосконалення системи інформування інститутів громадянського суспільства  про діяльність судової системи України шляхом забезпечення здійснення громадського моніторингу систематичності та оперативності оприлюднення інформації на офіційних веб - сайтах судів  загальної юрисдикції в межах Інтернет Всеукраїнською громадською організацією Асоціація українських правників за сприяння  Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі у 2012 — 2013 рр. було проведено Першу громадську експертизу офіційних веб — сайтів судів загальної юрисдикції під назвою “Доступ до правосуддя” та складено рейтинг на підставі даної експертизи.

         Відповідно до рейтингу офіційних веб-сайтів господарських судів, який сформовано за результатами громадської експертизи «Доступ до правосуддя», веб — сайт господарського суду Івано — франківської області отримав ІІІ місце, яке розділив з господарським судом Миколаївської області. Перше місце серед господарських судів отримав Вищий господарський суд, друге — господарський суд Херсонської області, який розділив його з Одеським апеляційним господарським судом.

         Українська громадська експертиза була здійснена на підставі змістовних та технічних критеріїв оцінки веб — сайтів у балах.

         Змістовні критерії оцінки веб — сайтів  - це критерії  корисності веб — сайту для осіб, які звертаються або мають намір звернутися до суду (у тому числі у сфері дотримання Закону України “Про доступ до публічної інформації”), та критерії оцінки ролі веб — сайту у забезпеченні правосуддя, зміцненні до нього довіри та поширені юридичної освіти.

         Перевірялися доступність інформації щодо наявності потрібних для громадян законодавчих приписів, які регламентують здійснення судочинства, стосуються функціонування судової влади, а також Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; зразків заяв, що використовуються  в судовому процесі; переліку вакансій, порядку та умов проходження конкурсу на заміщення вакантних посад і т.ін.

         З технічного боку веб — сайти судів оцінювалися з позиції, наскільки веб — сайт чітко  і зрозуміло представляє  доступне на ньому інформаційне наповнення та допомагає ним скористатися  пересічному громадянину.

         Керівництво та колектив господарського суду Івано — Франківської області щиро вдячні за високу оцінку діяльності суду в напрямку інформаційної відкритості, сподіваємось, що незабаром технічні можливості нашого веб-сайту дозволять йому відповідати найвищим критеріям рейтингу.