flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики", який набрав чинності 09.06.2013р.

13 червня 2013, 17:34

 

       Закон передбачає введення антикорупційного реєстру та внесення відомостей до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

      Зміни орієнтовані на вдосконалення положень закону «Про засади запобігання та протидії корупції» за результатами моніторингу. 

     Закон розширює коло людей, які повинні подавати декларації про доходи та витрати, а саме до списку увійшли керівники держави, міністри, депутати, судді, керівники окремих центральних органів виконавчої влади, а також заступники міністрів і керівників органів виконавчої влади Криму та органів місцевої влади.

     Крім того, посадові особи в своїх деклараціях  повинні вказувати не тільки отриману або витрачену суму, а й повне найменування банків, фондів або організацій. Перелік близьких осіб також змінений, в нього додали прадідусів, прабабусь і правнуків. 

     Також документом вводиться обмеження на спільну роботу близьких осіб чиновників. Зміни до закону вводять спеціальні перевірки щодо осіб, які претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. 
 
  Закон передбачає захист осіб, які повідомили про корупційні дії, а також деталізацію форми декларації про майно, доходи та витрати.