flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День Першої Конституції України

05 квітня 2024, 10:39

Сьогодні, 5 квітня, виповнилося 313 років від дня укладення першої української Конституції, яку ще називають “Конституція гетьмана Пилипа Орлика”. Ця видатна історична пам’ятка  XVIII ст., яка заклала підґрунтя українського конституціоналізму, реальної сили так і не набула, але вперше обґрунтувала можливість існування парламентської демократичної республіки (американську Конституцію ухвалено 1787 року, французьку та  польську – в 1791 році).

    Конституція Пилипа Орлика – договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), затверджений шведським королем Карлом XII, написаний латиною і староукраїнською, складається з преамбули та 16 статей. Новаторство цієї конституції полягало в розподілі на гілки влади: виконавчу, законодавчу та судову. Згідно з ними законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту; найвищу виконавчу владу мали гетьман (влада якого була довічною) разом із Радою генеральної старшини;  юридичні справи належали до юрисдикції Генерального суду.  

    Ця конституція стала першою у Європі, у якій було вироблено реальну модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу і самовизначення.

    Хоча договір не вступив у повну силу через несприятливу міжнародну ситуацію, протягом кількох років його положення частково діяли на теренах Правобережної України  завдяки походам 1711 і 1713 військ Пилипа Орлика та визнанню його влади місцевим населенням, а також  частково  виконувалися запорожцями до 1733 року.

    Пам’ять про Конституцію Пилипа Орлика почала повертатись лише в незалежній Україні.

    Цей документ вважається пам’яткою української політико-філософської та правової думки та першою українською та європейською конституцією.

Пресслужба суду.